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卵焼き(Japanese rolled omelet )のおいしい作り方【英語レシピ】

日本のキホン STUDY

Question

What are the basic ingredients used in making tamagoyaki (Japanese rolled omelet)?
(卵焼きの材料ってどんなもの?)

卵焼き

お弁当に入っていてほしい人気ナンバーワンの日本食である卵焼き。おいしくて、優しくて、日本のおふくろの味料理の定番でもあります。今回は、そんな卵焼きの作り方を、英語でおさらいしてみましょう!

料理人の腕すらわかる卵焼き
You can tell a cook's level of expertise by their a Japanese omelet

Japanese rolled omelet (tamagoyaki) is one of the most popular Japanese cuisines not only among kids but also adults. Also, it is said that you can tell the level of Japanese restaurants and sushi restaurants from the taste of their tamagoyaki. It's pretty easy to cook tamagoyaki. However, to make it fluffy and tasty, you need to practice a lot. It is commonly added to lunch boxes as well as being popularly eaten at home. Let's take a look at how to make delicious tamagoyaki.

卵焼きは子どもに限らず大人にも人気ナンバーワンの料理。

作り方はいたってシンプルながら、料亭や寿司屋の格が卵焼きの味でわかるといわれるなど、ふわふわの卵焼きを作るには熟練の技が必要だとされる料理でもあります。お弁当の定番の総菜であり、家庭料理の一つで日本独特の調理法とされます。

それでは、おいしい卵焼きの作り方を見ていきましょう。

おいしい卵焼きの作り方
How to cook delicious tamagoyaki (Japanese rolled omelet)

Serves two
Ingredients: 3 large eggs
4 tablespoons dashi (fish soup stock)
1 tablespoon sugar
1 teaspoon soy sauce
1 teaspoon mirin (an essential condiment)
1 pinch of salt
Adequate amount of cooking oil (Add 1 tablespoon oil and remove extra oil with folded paper towel)

2人前
【材料】卵3個
ダシ 大さじ4杯
砂糖 大さじ1杯
醤油 小さじ1杯
みりん小さじ1杯
塩 ひとつまみ
油 適量

Instructions:
Gently mix the eggs in a bowl using chopsticks. Don't whip the eggs.
Mix the seasonings well in another bowl and pour the seasonings mixture into the mixed egg and whisk gently.
Heat the pan over a medium high heat, add oil to the pan and remove any extra oil with a folded paper towel. See if the pan is hot enough by dripping a little bit of the egg mixture from your chopsticks.
Pour a thin layer of the egg mixture into the pan and move it around to cover the pan. When the bottom of the egg is set but the top is still soft, start rolling it into a log shape from the front side of the pan to the back.
Add oil to the pan with a paper towel and pour in more egg mixture. Make sure to lift the previously rolled omelet to spread the egg mixture underneath it. Once again, when the underside is set but the top is still soft roll one side to the other.
Repeat this again and again.
Brown the surface slightly to your preference.
Wrap the omelet in a bamboo mat to shape the egg while it's still hot.
Cut the omelet into slices (about one centimeter wide). Serve with grated daikon, cut dried laver (seaweed) and soy sauce.

卵焼きの作り方

卵をボールの中で箸を使って混ぜる。卵は泡立てない。
別のボールでダシを混ぜ合わせ、卵に流し込んで優しく混ぜる。
中火でフライパンを温めて油を敷き、余分な油は折り畳んだペーパーで取る。フライパンが十分に温まっているか、少しの卵を箸で入れてみる。
フライパンに薄く卵を流し込み、フライパン全体をカバーするように動かす。下が焼けて、まだ上部が軟らかいうちに、卵を手前から筒状に巻いて奥に転がす。
ペーパーで油を敷いたら、先に巻いた卵を持ち上げて、その下にき渡るよう再度卵を流し込む。
好みで卵焼きの面にうっすら焦げ目を付ける。
卵焼きをす巻きの上に置いて、熱いうちに形を整える。
卵焼きを切り分ける(1センチほどに)。大根おろし、刻みのり、しょうゆと一緒に出す。

 

卵焼きはとっても簡単な料理ながら、火加減、味付け、焼き方などで料理をする人の腕前がよく分かるとされていますし、お寿司屋さんで出される卵焼きは絶品!です。でも、やっぱりお弁当用にお母さんが作ってくれた甘い卵焼きが一番おいしい味かもしれませんね。

Answer

In addition to eggs, we usually add dashi (fish soup stock), mirin (sweet rice wine), sugar, soy sauce and a pinch of salt. It’s also important to have an adequate amount of cooking oil.

卵に加えて、ダシ、みりん、砂糖、醤油、ほんの少しの塩などが入っています。適量の油も大切です。

 

執筆:上野陽子●うえのようこ●

カナダ・オーストラリアに留学ののち、ボストン大学コミュニケーション学部修士課程ジャーナリズム専攻、東北大学博士前期課程人間社会情報科学専攻修了。通信社の国際金融情報部、出版社にて国内・海外の取材記事や交渉ほかを担当。海外通販会社の役員を経て、諸媒体の翻訳・執筆・プロデュース などを手がける。 著書に『コトバのギフト~輝く女性の100名言』(講談社)、『スティーブ・ジョブズに学ぶ英語プレゼン』(日経BP社)ほか多数。仕事と趣味で旅した国は50カ国を超える。

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